14 wrz 2014

Jesienne ciasto marchewkowe

Idealne ciasto  na jesień. Jak jesień. Trochę wilgotne, bardzo kolorowe- z przewagą brązu wpadającego w pomarańczowy. Bogate we wszystko to, w co obrodził sad i ogród ( lub ewentualnie stoisko z owocami na rynku).  Marchew - soczysta, pełna karotenu, obiecująca złocistą skórę aż do przylotu bocianów.  Śliwki i morele - pomarszczone jak twarze ludzi w jesieni życia. Zasuszone, słodkie i pełne błonnika.  Za zjedzenie  takiego placka bez problemu uzyskasz rozgrzeszenie - nawet gdy jesteś na odchudzającej diecie. Ono jest pełne nie tylko kalorii, ale i dobrego humoru i zdrowia. Takie lekarstwo na wrześniowe, mglisto-deszczowe popołudnia i wieczory.






 Składniki na jesienne ciasto marchewkowe :

- 2 szklanki mąki tortowej
-1 -1,5 szklanki cukru ( ja daję więcej niż 1 ale mniej niż 1,5)
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
- przyprawy: łyżeczka cynamonu, gałki muszkatołowej,kardamonu
- 1 -1,5 szklanki marchwi utartej na drobnych oczkach
- skórka otarta z cytryny
- garść sliwek suszonych i moreli pokrojonych w paseczki
- garść płatków migdałowych

Mikserem ubijamy jajka  z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku, sody oraz przypraw i skórki cytrynowej, a następnie dodajemy do jaj. Stopniowo  dolewamy  olej, wciąż mieszając na mniejszych obrotach miksera, dodajemy marchew oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ok.  55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu można przełożyć powidłem lub dżemem śliwkowym. Wyśmienicie smakuje również z kremem z serka mascarpone, miodu i soku z cytryny.






Kto się bierze za pieczenie? :)

Marta 

1 komentarz:

dziękuję za odwiedzenie Zakładników Codzienności oraz za Twój komentarz