Skusiła mnie kolorem. We wszechobecnej szarzyźnie wszystko co wibruje czerwienią lepi mi się do rąk i chce przyjść ze mną do domu. Jabłka, granaty, a teraz żurawina. Kwaśna tak, że wykręca ryjek na boki, a ręce kieruje w stronę łychy z cukrem. Nieustępliwie i zajadle kwaśna! Postanowiłam złamać jej trudną naturę, przedstawiając jej słodsze okoliczności. W ten sposób właśnie powstały pyszne muffiny owsiane ze świeżą żurawiną. Jak się ta panna tam rozpanoszyła, mówię Wam! W pracy zespołowej jest niewątpliwą liderką, skupiającą wokół siebie pozostałe towarzystwo. Charyzmy jej nie brakuje do przewodzenia w tym muffinowym komplecie. Płatki owsiane i żytnie, a nawet siemię lniane spuszczają trochę z tonu i zgadzają się być w cieniu tej małej żurawinki. Ona zaś po upieczeniu uzyskuje doskonałą równowagę w smaku, pomiędzy kwaskowatością nadmierną a miłą dla języka. Spieszcie się zanim amatorzy dziczyzny nie przerobią jej na wytrawne konfitury - w takiej postaci jest pyszna!
Przepis na owsiane muffiny ze świeżą żurawiną.
Składniki suche:
- szklanka mąki tortowej
- szklanka płatków owsianych + 3 kopiate łyżki płatków żytnich
- pół szklanki cukru ( dałam mniej niż zwykle w przepisach by nie były zbyt słodkie)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + pół łyżeczki sody
- 3 kopiate łyżki siemienia lnianego w ziarnach
- 15 dkg świeżej żurawiny
- kilka suszonych moreli pokrojonych w paseczki
- 3 łyżki płatków migdałowych
- skórka otarta z cytryny
Składniki i mokre:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- ok 120 ml oleju
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki likieru limoncello
Mieszamy suche składniki w misce - wcześniej przesiewając mąkę i proszek przez sitko. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Nastąpienie łączymy suche z mokrymi, mieszamy, napełniamy foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy. Ja piekłam 23 minuty w 190 stopniach. Z tej porcji wychodzi około 12 muffinów.
Wyrzuty sumienia po zjedzeniu takich muffinów - zerowe! To zdrowy deser, z mnóstwem dobrych kalorii z płatków, ziaren i owoców. Ilość cukru zminimalizowana - a i tak wychodzą dostatecznie słodkie. Zamiast zwykłej, można użyć pełnoziarnistej mąki, co sprawi że będą jeszcze zdrowsze.
Marta
Marta
no to teraz muszę zapolować na świeżą żurawinę, bo chyba nigdzie nie widziałam ostatnio, a te muffiny wyglądają tak, że po prostu muszę je zrobić :) Wyglądają meeega świątecznie :) Dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńsą pyszne, szczerze polecam!
UsuńUwielbiam! Mniam. Dostałam od mikołaja silikonowe foremeczki to na dniach zrobię takie u siebie!
OdpowiedzUsuń