9 maj 2015

Na kuchennym posterunku / krem z zielonych warzyw

Zupa dla najbardziej leniwych z leniwych. Dla tych, którzy pragną wiosennego, świętego spokoju od garów, jednocześnie nie potrafiąc wyjść z roli przykładnej żonki serwującej ciepłe danie. Oto cała ja. Tak jak o 16 oddaję się rozpustnym myślom o niegotowaniu i olaniu obiadowej sprawy, tak samo o 18 ubolewam  nad losem głodnego męża wracającego  z pracy. I posłusznie (wobec mojej pokrętnej natury) zajmuje miejsce na  kuchennym posterunku.  Na okoliczność wiosny wybieram totalną zieleń  - do garnka wrzucam ulubione warzywa,  na talerzu podrabiam kolor majowych liści i pędów. Chwytając słowa poetki -  zielono mi w głowie i na języku.






Zupa krem z zielonych warzyw 


jedna cukinia
paczka młodego szpinaku
pół brokuła
pół pora
2-3 ząbki czosnku
oliwa lub masło do podduszenia warzyw
2-3 szklanki wywaru z mięsa lub warzywnego  
kilka listków świeżej  bazylii i mięty 
śmietana ( opcjonalnie)
sól, pieprz

W garnku na niewielkiej ilości masła lub oliwy  podduszam pokrojoną w paski cukinię i pora, wraz z ząbkami czosnku ( około 3-4 minuty), następnie dorzucam szpinak i brokuła podzielonego na różyczki. Podlewam bulionem, dodaje przyprawy i świeże zioła,  gotuję około 10 -15 minut. Gdy warzywa zmiękną - miksuję na krem. W zależności od konsystencji - dodaję trochę bulionu. Na koniec podlewam niewielką ilością śmietany. 


Z czym podać tą zieloną zupę? 

Z grzankami z pszennej bułki

Z ulubionym serem - świetnie pasuje mozarella, parmezan lub inny twardy ser

Z pieczonymi w piekarniku pomidorkami koktajlowymi - skropionymi wcześniej oliwą

Ze smażonym boczkiem lub groszkiem ptysiowym

Z ulubionymi kiełkami

W sumie to z każdym dodatkiem jest po prostu pyszna!

Marta




2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Uwielbiam takie zupy wiosną, gdy wszystko takie swieże! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, a skoro przepis dla najbardziej leniwych z leniwych to ja się piszę! ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedzenie Zakładników Codzienności oraz za Twój komentarz